Digitale aankoop... of niet?

Door Godjira op maandag 25 augustus 2014 15:07 - Reacties (38)
Categorie: Playstation, Views: 15.084

Games, ik speel ze al sinds m'n achtste (of zo ;) ). Van gamen ontspan ik, meestal, soms wekken games enkel frustraties op natuurlijk. PC- en Playstation games speel ik het meeste, maar heel soms ook op de iPad of iPhone.

Enige tijd geleden dacht ik: "kom, ik bestel The Last of Us: Remastered via PSN". Zo gedacht, zo gedaan. De game besteld via PSN, bleek ik deze echt pas de nacht van de release te kunnen spelen... dit is bij het fysiek aanschaffen van de game vaak al een dag of twee ervoor (meestal alleen Single Player, want vaak werken de online features dan nog niet). Nou goed, daar kan ik me nog overheen zetten, maar vond het al wel een kleine domper. Eenmaal gedownload, kon ik heerlijk gamen. Wat een spel, en wel degelijk mooier dan de PS3 versie van de game.

Dit was een redelijk goede ervaring... dus ik deed hetzelfde met Diablo III - Ultimate Evil Edition. Netjes gedownload, wederom echt pas de nacht van de release dag zelf, maar goed... wel de volle pond voor betaald, namelijk ¤69,99, waar de game bij de meeste (fysieke)winkels zo rond de ¤65 kost. Dit laatste vind ik al een vreemd fenomeen... een digitale game, waarbij je als uitgever dus niet de lasten van distributie-, druk-, etc. kosten hebt. Je zou dus verwachten dat de game online minder geld hoeft te kosten, maar neen, je betaalt het volle pond.

Een enorm groot voordeel van deze digitale aankoop vind ik dan weer wel het feit dat je de games niet meer fysiek in de drive hoeft te stoppen. Digitaal gedownloade games kun je gewoon starten, zonder "van je luie reet af" te hoeven komen.

Nou zijn er ook nadelen natuurlijk, waarbij de voornaamste is dat de uitgever/verkoper (in dit geval dus Sony) zich het recht behoudt de licentie, want dat is wat je feitelijk aanschaft, te deactiveren. Nou vraag ik me af hoe vaak zoiets in de praktijk voor komt, maar dat het kan alleen al is wel een nadeel.
Bij een game op disc zou men hoogstens kunnen stoppen met supporten van online features en het niet langer uitbrengen van updates voor de game, maar de game zelf kun je gewoon, zoals gekocht op disc, blijven spelen.

Zelf zit ik dus een beetje in een dilemma... wel of niet doorgaan met digitaal aanschaffen van games. Zoals gezegd vind ik het niet zo'n groot probleem dat ik de game niet een dag/twee dagen voor release al in huis heb. Grootste nadeel is de prijs, maar weegt dat op tegen het gemak van games spelen (zonder te hoeven wisselen van disc)? Tja... en toen?

[edit/update]
Heb inmiddels Destiny ook maar vooruitbesteld op Playstation Network. Ben toch wel gecharmeerd van het gewoon op HDD hebben van de game, zonder van schijf te hoeven wisselen. Het is een stukje extra eenvoud, of luxe, die ik zelf toch wel doorslaggevend vind. Ook Assassin's Creed: Unity ga ik digitaal kopen via Playstation Network.

Volgende: Dualshock 4 thumbstick tearing, zo opgelost 09-'14 Dualshock 4 thumbstick tearing, zo opgelost

Reacties


Door Tweakers user Frontysco, maandag 25 augustus 2014 15:13

Ik koop games offline.
Veel van games wisselen doe ik al niet (speel 1 game uit voordat ik aan de volgende begin) en ik wil de game 2e hands kopen en daarna weer verkopen. Spaart een hoop geld en speel vaak zelfs gratis :-)

Door Tweakers user Momentumlol, maandag 25 augustus 2014 15:15

Ik koop eigenlijk alleen digitale games mits de prijs daarvan ook goedkoper is.

Voorbeeldje: Laatst kocht ik FIFA 14 via een digitale key voor 14,50
Een fysieke kopie zou me 29,50 euro gekost hebben.. ja dan is de keuze snel gemaakt.

Al heb ik als het even kan toch graag het cd'tje. Echter is het jammere daar aan dat je meestal eerst moet wachten tot hij ook daadwerkelijk in je brievenbus ligt, en dat dat rondom releases nog wel de nodige vertraging op kan lopen.. :'(

[Reactie gewijzigd op maandag 25 augustus 2014 15:15]


Door Tweakers user woekele, maandag 25 augustus 2014 15:23

je betaald de volle pond
:/

Door Tweakers user EJlol, maandag 25 augustus 2014 15:27

Ik koop alleen goedkope (< ¤10) games online. Meestal koop ik ze dan bij HumbleBundle of GOG. Bij GOG zijn de meeste (alle) DRM vrij, en kun je dus gewoon downloaden, en zelf ergens veilig wegzetten. Duurdere spellen koop ik fysiek in de winkel.

Door Tweakers user Puc van S., maandag 25 augustus 2014 15:28

Dit was een redelijk goede ervaring... dus ik deed hetzelfde met Diablo III - Ultimate Evil Edition. Netjes gedownload, wederom echt pas de nacht van de release dag zelf, maar goed... wel de volle pond voor betaald, namelijk ¤69,99, waar de game bij de meeste (fysieke)winkels zo rond de ¤65 kost. Dit laatste vind ik al een vreemd fenomeen... een digitale game, waarbij je als uitgever dus niet de lasten van distributie-, druk-, etc. kosten heeft. Je zou dus verwachten dat de game online minder geld hoeft te kosten, maar neen, je betaald de volle pond.
Hier is een hele simpele reden voor, de meeste digitale platforms van publishers zelf (steam/valve wellicht excluded) zijn nog lang niet groot genoeg om zonder de "fysieke" retail winkels te kunnen. Dit heeft als gevolg dat de retailers vaak "eisen" dat de digitale versies duurder zijn als de normale winkel versies omdat ze anders de verkoop gaan boycotten.

Door Tweakers user Jeroenneman, maandag 25 augustus 2014 15:29

Ik koop bijna alles nog via Steam.


Fatsoenlijke prijzen, gedownload binnen een half uurtje meestal en updates gaan automatisch.

Ook vind ik de achievements fijn en het feit dat je snel mensen ingame kunt joinen.

Natuurlijk zijn ook de regelmatige sales op Steam hier een reden voor ;)

Door Tweakers user TIGER79, maandag 25 augustus 2014 15:32

dit is bij het fysiek aanschaffen van de game vaak al een dag of twee ervoor (meestal alleen Single Player, want vaak werken de online features dan nog niet)
ik heb anders hele andere ervaringen, heb al tot driemaal toe gehad dat ik een game fysiek eerder heb gekocht (denk aan Age of Wonders 3, Diablo III uitbreiding en XCOM) en die letterlijk pas 3 dagen later kon opstarten...
Dit is een praktijk die ik schandalig vind, wel het geld innen, nergens op de doos staat dan een datum "vanaf dan en dan te spelen", maar dan heb je nog niet het recht om het spel te spelen :(

Door Tweakers user copywizard, maandag 25 augustus 2014 15:36

ik koop eigenlijk ook alles nog maar via steam maar dan wel vaak bij grote sales dan haal je de toppers van dat jaar ervoor binnen voor enkele euros ipv de soms absurt hoge prijzen die steam nog steeds vraagt voor games die allang 3 voor 10 euro zijn bij de bart smit :)

Door Tweakers user Godjira, maandag 25 augustus 2014 15:44

Puc van S. schreef op maandag 25 augustus 2014 @ 15:28:
[...]


Hier is een hele simpele reden voor, de meeste digitale platforms van publishers zelf (steam/valve wellicht excluded) zijn nog lang niet groot genoeg om zonder de "fysieke" retail winkels te kunnen. Dit heeft als gevolg dat de retailers vaak "eisen" dat de digitale versies duurder zijn als de normale winkel versies omdat ze anders de verkoop gaan boycotten.
Zo had ik er nog nooit over nagedacht, goed punt inderdaad.

Door Tweakers user Godjira, maandag 25 augustus 2014 15:49

Frontysco schreef op maandag 25 augustus 2014 @ 15:13:
Ik koop games offline.
Veel van games wisselen doe ik al niet (speel 1 game uit voordat ik aan de volgende begin) en ik wil de game 2e hands kopen en daarna weer verkopen. Spaart een hoop geld en speel vaak zelfs gratis :-)
Zelf wissel ik nog wel eens van game. Bij games als Assassin's Creed o.i.d. game ik vaak wel enkel die game, tot ik 'm uitgespeeld heb, maar Diablo bijvoorbeeld wissel ik wel af met andere games, dan is niet steeds hoeven wisselen van disc toch wel een voordeel. Daarnaast neem ik mijn PS4 regelmatig mee naar vrienden voor een game-weekend, en ook dan is het wel praktisch dat je de discs niet fysiek hoeft mee te nemen.

Een nadeel van digitaal dat ik inderdaad was vergeten: je kunt de game niet inruilen bij winkels als de Nedgame, waarmee je korting krijgt op een andere game. Of je kunt ze niet verkopen online.

Door Tweakers user ChojinZ, maandag 25 augustus 2014 16:02

"Bij een game op disc zou men hoogstens kunnen stoppen met supporten van online features en het niet langer uitbrengen van updates voor de game, maar de game zelf kun je gewoon, zoals gekocht op disc, blijven spelen."


Dat is iets van vroeger want veel nieuwe spellen worden wel op disc geleverd maar vaak heb je alsnog een internet verbinding nodig om het spel te spelen. En ja, dit geldt vaak ook voor de singelplayer games. :(

Door Tweakers user i-chat, maandag 25 augustus 2014 16:09

Jeroenneman schreef op maandag 25 augustus 2014 @ 15:29:
Ik koop bijna alles nog via Steam.


Fatsoenlijke prijzen, gedownload binnen een half uurtje meestal en updates gaan automatisch.

Ook vind ik de achievements fijn en het feit dat je snel mensen ingame kunt joinen.

Natuurlijk zijn ook de regelmatige sales op Steam hier een reden voor ;)
vooral die sales doen het hem ik heb nog nooit een game als CIV gezien voor minder dan 25 euro. naja tenzei je ongeveer 5 jaar wacht ;) nu had ik hem gister voor 14 euro (omdat ik destijds de 10 euro actie had gemist vond ik het een zeer nette aanbieding.

Door Tweakers user Mavamaarten, maandag 25 augustus 2014 17:30

Waar koop jij je digitale games dan? Als je eens goed rondkijkt, onder andere met http://cdkeyprices.com/ , dan betaal je juist véél minder dan de volle pond. Offline kopen doe ik niet meer ;)

Door Tweakers user eL_Jay, maandag 25 augustus 2014 17:32

i-chat schreef op maandag 25 augustus 2014 @ 16:09:
[...]


vooral die sales doen het hem ik heb nog nooit een game als CIV gezien voor minder dan 25 euro. naja tenzei je ongeveer 5 jaar wacht ;) nu had ik hem gister voor 14 euro (omdat ik destijds de 10 euro actie had gemist vond ik het een zeer nette aanbieding.
Geen idee hoe ik eraan kom (Civ3/4/5)maar ik kan me niet voorstellen dat ik er meer dan 5 euro voor heb betaald :p (absoluut niet mijn games, turn-based :O )

+/-350 steam games (uitgave +/- 600 besparing +/- 3 a 4 k t.o.v. reguliere aankoop)

Van al die steam games is welgeteld 1 key (wel een van de belangrijkste, want SupCom FAF) uit een fysiek doosje.

[Reactie gewijzigd op maandag 25 augustus 2014 17:34]


Door Tweakers user Godjira, maandag 25 augustus 2014 19:23

Mavamaarten schreef op maandag 25 augustus 2014 @ 17:30:
Waar koop jij je digitale games dan? Als je eens goed rondkijkt, onder andere met http://cdkeyprices.com/ , dan betaal je juist véél minder dan de volle pond. Offline kopen doe ik niet meer ;)
Game veel op de PS4, dus via Playstation Network. Heb weinig sites gevonden die keys verkopen voor PSN, toch eens zoeken 😉


Door Tweakers user Godjira, maandag 25 augustus 2014 20:58

Die kende ik nog niet, maar GE-WEL-DIG. Damn... ;)

Door Tweakers user mincedmeat, maandag 25 augustus 2014 22:01

Godjira schreef op maandag 25 augustus 2014 @ 20:58:
[...]

Die kende ik nog niet, maar GE-WEL-DIG. Damn... ;)
Jup :+ "BUT GAMING IS GONNA BE MY JOB! I'M REALLY GOOD AT IT!"

[Reactie gewijzigd op maandag 25 augustus 2014 22:02]


Door EL_Bartholomew, dinsdag 26 augustus 2014 05:13

Ik koop alleen via Steam, maar het grote probleem van Steam is de overeenkomst waaraan publisher moeten voldoen.
Steam eist dat alle ingame aankopen via Steam verlopen. EA wilde daar niet aan voldoen en wilde dat ingame items via Origin zouden verlopen.
Dus heb ik noodgedwongen dan maar Crysis 3 en Dead Space 3 via Steam gekocht, daar houden ze soms ook solden en voor +/- 10 EUR kan je dat niet laten liggen.

Het enigste nadeel van Steam is dat als je internet wegvalt je een probleem hebt. Nu is er de mogelijkheid om offline te gamen maar je moet daarvoor eerst wel online zijn en dan je account naar online zetten want als je dat voor het eerst doet als je offline bent dan werken sommige games niet altijd. (zo had ik eens een halve dag vrij genomen om te gamen tot ik thuis kwam en het internet eruit lag, en de game wilde niet starten).

Ik heb sinds kort vernomen dat er tal van digitale platforms zijn die enkel en alleen cd keys verkopen, je moet die activeren op Steam of Origin. (in google typen 'buy cdkeys' en je hebt al tal van sites)
Die zijn vaak stukken goedkoper dan de games op Steam of Origin zelf.
Probleem is dat er ook illegale sites zijn die cdkeys verkopen en als je daarop gepakt wordt omdat de cdkey als 'pirated' beschouwt wordt ben je je account kwijt.
Daarom blijf ik er bij weg want het is niet na te gaan welke wel en niet erkent is als legaal.

Door Tweakers user El_Bartholomew, dinsdag 26 augustus 2014 05:15

EL_Bartholomew schreef op dinsdag 26 augustus 2014 @ 05:13:
Correctie:
Dus heb ik noodgedwongen dan maar Crysis 3 en Dead Space 3 via Origin gekocht,

Door Tweakers user eL_Jay, dinsdag 26 augustus 2014 10:37

i-chat schreef op maandag 25 augustus 2014 @ 16:09:
[...]


vooral die sales doen het hem ik heb nog nooit een game als CIV gezien voor minder dan 25 euro. naja tenzei je ongeveer 5 jaar wacht ;) nu had ik hem gister voor 14 euro (omdat ik destijds de 10 euro actie had gemist vond ik het een zeer nette aanbieding.
Geen idee hoe ik eraan kom (Civ3/4/5)maar ik kan me niet voorstellen dat ik er meer dan 5 euro voor heb betaald :p (absoluut niet mijn games, turn-based :O )

+/-350 steam games (uitgave +/- 600 besparing +/- 3 a 4 k t.o.v. reguliere aankoop)

Van al die steam games is welgeteld 1 key (wel een van de belangrijkste, want SupCom FAF) uit een fysiek doosje.

(offtopic, sinds ik steam ruim 2 jaar geleden, is piraten voor mij niet meer nodig, al doe ik het heel soms met ubisoft titels vanwege de crap drm)

Door Tweakers user Rannasha, dinsdag 26 augustus 2014 11:18

Ik koop tegenwoordig alles online. Geen gezeur met naar de winkel gaan of wachten op bezorging. Gewoon game zoeken, betalen, downloaden, klaar. Tenzij je waarde hecht aan het fysieke doosje of offline een betere prijs vindt (met genoeg verschil om het de moeite waard te maken), is er geen reden meer om niet online te kopen. De offline versie is tegenwoordig meestal gewoon dezelfde installer die je met de digitale versie downloadt, en een activatie-key. Eventuele always-on vereisten zijn niet anders als je de offline versie koopt.

Enige uitzondering op mijn alles-online regel is de Collector's Edition van Starcraft 2: Legacy of the Void, want die moet het CE trio compleet maken.

Door Tweakers user Benji87, dinsdag 26 augustus 2014 16:01

Ik game bijna alleen op console en koop het meeste fysiek.
Als je digitaal aankoopt komt er toch een dag dat de schijf vol is. Dan gooi je er een spelletje af, wat op zich geen probleem is, want je kan hem later opnieuw downloaden.
Maar wat nou als je over 10 jaar nog eens die game toch weer een keer wilt spelen en inmiddels de online service voor je oude consoletje is opgeheven om servers vrij te maken voor de nieuwe generatie? Dan kan dat opeens niet meer.

Ik vind het daarom ook erg jammer dat steeds meer spellen buggy uitgebracht worden. Als over 10 jaar dat spel nog eens wilt spelen en de patch niet meer op je console staat, kan je alleen de buggy versie spelen.

Het voordeel van niet te hoeven wisselen van discs vind ik persoonlijk niet een voordeel wat mij kan overhalen. Ben niet bepaald een sportman, maar ik breek niet in zweet uit van even op staan, een disc pakken, die in de console duwen en weer gaan zitten.

Door Tweakers user Jean Paul, dinsdag 26 augustus 2014 16:55

Al enige tijd schaf ik alles aan via Steam. Ook games welke ik voorheen uitgespeeld had en illegaal gedownload had, om m'n geweten te klaren ;)

De laatste keer dat ik een offline game aanschafte, was Skyrim. Ik was al in het bezit van een Steam-account, maar bij launch was de DVD 35 euro versus de volle 50 euro op Steam. Eindelijk de DVD ontvangen, duw hem in m'n PC en krijg de melding dat deze alleen gespeeld kan worden wanneer Steam geďnstalleerd is. Hij detecteert Steam, en begint doodleuk de gehele game te downloaden. Ik heb met verbijstering naar de voortgangsbalk zitten kijken tijdens het downloaden, so much voor offline games en installeren vanaf DVD's ;w

Door Tweakers user jimz93, dinsdag 26 augustus 2014 17:39

voor mij geldt dat ik vaak voor de (digitale) koopjes ga op de volgende sites;

https://www.g2a.com/

https://store.steampowered.com/mobilestorefront

of natuurlijk: https://www.humblebundle.com/

door dit soort sites download ik games eigenlijk nooit meer omdat de prijs me érg aanstaat :)

fysieke games zijn ook wel aardig maar zeker voor de pc houdt ik me aanbevolen om ze digitaal in m'n steam library te plaatsen :D

Door Tweakers user six-shooter, dinsdag 26 augustus 2014 19:20

Zelf speel ik met name digitaal-aangeschafte games. Bij verre de meeste games speel ik vanaf Steam, ik denk dat ik in die library ook een goede 200 betaalde games heb. Voorheen kocht ik al mijn Battlefield's, want ik wilde altijd de doosjes. met de komst van BF3 en BF4 met hun premium's, ben ik overgegaan op digitaal met Battlefield. Dat een spel op de release datum pas te spelen is, vindt ik niet meer normaal, het is immers de "Release"! Dat het soms iets eerder is bij normale games zie ik als een luxe, niet de norm.

Mijn Game-pc heeft dan ook geen DVD-speler meer, net als mijn notebook of mijn servertje. Enkel een grote Sony Vaio waarmee ik nu en dan ook een ISO maak en op mijn lokale file-server zet voor gebruik op al mijn pc's.

Hiernaast is steam bij mij verschrikkelijk snel met downloaden, de 25MB/s wordt dagelijks behaald. Dus ik mag niet klagen wat dat betreft.

Doe mij maar digitaal tegenwoordig.

Door Tweakers user six-shooter, dinsdag 26 augustus 2014 19:20

double post

[Reactie gewijzigd op dinsdag 26 augustus 2014 19:20]


Door Tweakers user houseparty, dinsdag 26 augustus 2014 20:13

Bij een game op disc zou men hoogstens kunnen stoppen met supporten van online features en het niet langer uitbrengen van updates voor de game, maar de game zelf kun je gewoon, zoals gekocht op disc, blijven spelen.
Helaas, ook bijna alle fysiek gekochte games vereisen tegenwoordig een soort van online activatie check. Dus of iets een digitale aankoop is of een fysieke, maakt voor het al dan niet in de toekomst kunnen spelen weinig verschil. Je fysieke disk zal immers net zo min werken als de support voor de game om wat voor reden dan ook gestaakt wordt.

Bovendien, als je naar PC-games kijkt dan hebben steeds meer (de meeste inmiddels?) games die je fysiek koopt ook al Steam/Origin/Uplay geďntegreerd. Dus ongeacht of je een game via bijvoorbeeld Steam of in een winkel hebt gekocht, het is een Steam game.
Ik ben niet heel bekend met console games, maar ik neem aan dat zowel Sony als Microsoft druk bezig zijn (geweest) hun digitale platforms dusdanig te integreren dat je er ook bij fysieke aankopen niet aan ontkomt.

Persoonlijk heb ik me er maar bij neer gelegd dat die ontwikkeling blijkbaar de toekomst is.

Door Tweakers user bbr, dinsdag 26 augustus 2014 22:01

Diablo van blizzard ging er bij mij ook niet in - en daarnaast waren hun servers de eerste week zowiezo niet speelbaar.

Had em via tedgame ofzo gekocht destijds,. ipv 65 euro, had ik er dacht ik nog 10 euro minder voor betaald.

Via steam werkt het ook altijd prima.

t punt is pre-release betalen, dat is vaak gewoon nooit een goed idee.
Even een paar dagen langer wachten is het vaak al een stuk goedkoper.

Door Tweakers user Sooperficial, dinsdag 26 augustus 2014 23:21

Sinds ik Steam ontdekt heb koop ik mijn games. Ik heb al jaren geen games meer via NNTP 'verkregen'. Je moet als budgetgamer soms wat geduld hebben, maar games zijn volop te krijgen voor een lage prijs, zelfs de triple A spellen.

Zoals eerder aangegeven zijn Steam keys heel voordelig, en voor bundles hou ik deze site in de gaten.

http://www.bundlehq.com

En dan heb je nog de Steam Summer en Winter Sales. Games zijn dan echt heel goedkoop. Ik koop dan meestal mijn games via de Steam winkel. Als je stemt op de volgende 'flitsdeal' kun je ruilkaarten verdienen, verkopen in de community market en voor de credits weer games of DLC kopen. Dat kan leuk oplopen, vorige sale verkocht ik een zilveren summer sale kaart voor 1,75. Ik heb zo toch wat gratis DLC gespaard en mijn zoontje ook.

Als je geen cent te makken hebt, kun je zelfs gratis spelen met een Steam account, zat free to play spellen. Indiegala geeft soms ook Steam Keys weg, door je via Steam te abboneren op de Indiegala groep verkrijg je deze.

Maar als je de titels die net uitkomen wilt spelen, dan is het geheid duurder, dus het beste lijkt me, koop wat retail, en soms wat digitaal. :D

[Reactie gewijzigd op dinsdag 26 augustus 2014 23:24]


Door Tweakers user Godjira, woensdag 27 augustus 2014 08:42

Benji87 schreef op dinsdag 26 augustus 2014 @ 16:01:
Ik game bijna alleen op console en koop het meeste fysiek.
Als je digitaal aankoopt komt er toch een dag dat de schijf vol is. Dan gooi je er een spelletje af, wat op zich geen probleem is, want je kan hem later opnieuw downloaden.
Maar wat nou als je over 10 jaar nog eens die game toch weer een keer wilt spelen en inmiddels de online service voor je oude consoletje is opgeheven om servers vrij te maken voor de nieuwe generatie? Dan kan dat opeens niet meer.

Ik vind het daarom ook erg jammer dat steeds meer spellen buggy uitgebracht worden. Als over 10 jaar dat spel nog eens wilt spelen en de patch niet meer op je console staat, kan je alleen de buggy versie spelen.

Het voordeel van niet te hoeven wisselen van discs vind ik persoonlijk niet een voordeel wat mij kan overhalen. Ben niet bepaald een sportman, maar ik breek niet in zweet uit van even op staan, een disc pakken, die in de console duwen en weer gaan zitten.
Voordeel in geval van de Playstation 3 en 4 is dan dat je er zelf een nieuwe HDD in kunt bouwen zonder garantieverlies. Dit vind ik persoonlijk een enorm voordeel t.o.v. de Xbox 360 en One. Heb in mijn PS3 destijds een 500GB HDD gezet en nu in mijn PS4 een 1TB schijf (á 7200rpm, is nog sneller daardoor ook, je merkt het verschil).

Door Tweakers user eM., woensdag 27 augustus 2014 13:22

Call of Duty Ghosts:
XBOX marketplace: 69.99 euro
Offline winkel: 25.00 euro

[Reactie gewijzigd op woensdag 27 augustus 2014 13:22]


Door Tweakers user Godjira, woensdag 27 augustus 2014 13:42

eM. schreef op woensdag 27 augustus 2014 @ 13:22:
Call of Duty Ghosts:
XBOX marketplace: 69.99 euro
Offline winkel: 25.00 euro
Ja, dat is me ook opgevallen, de digitale prijs blijft vaak de prijs waarvoor de game in de winkel kwam (adviesprijs). Echt dalen zie ik ze vrijwel nooit doen. Grappig was wel dat The Last of Us: Remastered wel ¤5 goedkoper was dan de "normale" retail winkels. Online (PSN) betaalde ik ¤44, in de winkel was deze op de meeste plaatsen ¤49,99.

Door Tweakers user dipje2, woensdag 27 augustus 2014 14:07

Ik moet zeggen dat dit op de PC wat makkelijker gemaakt wordt (wil geen console/pc/rage ding starten). Daar bestaan offline games gewoon niet meer.

Ook al koop je de fysieke disc in een winkel, wat je feitelijk krijgt is een online cd-key met een installer-cache zodat je niet alles hoeft te downloaden. Maar alles gaat via uplay, steam, origin of wat dan ook.

Er zit geen verschil meer tussen digitaal en fysiek, want het enige wat fysiek doet is het in je digitale collectie zetten. Dus wat dan overblijft is de prijs. Die is meestal wel goedkoper bij fysieke winkels waar ik dus ook meestal de spellen haal (nog steeds via internet bestel, maar je moet wachten op de disc :P).

Je maakt de verpakking open van verzending, vloekend verwijder je het folie om de disc heen, je maakt de disc open, kijkt op de achterkant van de handleiding naar de cd-key die inklopt in de desbetreffende online store en daarna gaat (no kidding) de hele disc en het hele zooitje de vuilnisbak in.

Ik snap waarom dit zo gaat, en waarom het retail outlets nodig zijn in het hele gaming-eco-system (voornamelijk / vooral bij de consoles) maar ik verbaas me elke keer weer als het zo gaat :).

Ooit had ik nog de verzamelwoede om de schijfjes netjes in de kast te zetten, maar na een paar keer verbouwen en verhuizen leer je dat snel af. Helemaal met een kleine man die aan het kruipen gaat is ruimte je erg kostbaar in je huis en ga je het niet besteden aan schijfjes die ten toon worden gesteld en die je nooit meer nodig hebt :P.

Op de consoles is de hele keuze wat anders. Daar heb je alleen 'de officiele download store', en die moet inderdaad netjes de adviesprijzen aan houden (of andere afspraken) anders zeggen alle retailers 'doeidoei'. En dat wil je niet als console-maker, je hebt je hele eco-systeem nodig van developers, users / community, hardware en retail.

Maar aangezien ik een hekel heb aan schijfje wisselen is mijn voorkeur daar toch echt digitaal, ook al is het wat duurder. Maar het moet niet te gek worden. Vita games kunnen bijvoorbeeld nog steeds 49,99 euro kosten in de PSN store terwijl de games voor < 10,00 in de grabbelbakken liggen bij winkels. Het is erg irritant om zo'n kaartje te moeten wisselen (cover gaat veel te moeilijk open :P) maar voor 30,- tot 40,- verschil zeg ik 'ja hoor, geen probleem'.

Het hele argument over DRM en bezit en 'wat als'. Tsja. Zoals hier al eerder is gemeld, echte offline games worden minder en minder gemaakt. Ze hebben allemaal wel een servertje nodig voor activatie or zelfs de singleplayer.
En wie weer is er inderdaad een probleem over een x aantal jaar over het opstarten van het spel. Tsja... ik snap dat dat voor sommigen belangrijk is, maar ik kan er niet wakker over liggen.

Ik had Crysis (1) ooit gekocht bijvoorbeeld. Niet zo heel lang geleden dacht ik 'mijn hardware is nu eindelijk up-to-par, laat ik het weer eens installeren en starten'. Na de download (via Origin) liet de installer weten dat mijn maximale hoeveelheid installs al gedaan waren. Uninstallen kon niet, want die PC's (installaties) waren al lang gewiped en foetsie. Ja, dan kan je contact met support opnemen. Op dat moment denk ik 'dan gaan we wat anders doen' en kan er niet wakker om liggen hoor. Het is een spelletje, ik heb er al plezier van gehad. Dat dat stopt om wat voor reden dan ook na zoveel jaar (DRM fout, hardware / OS incompatible, je vind het spel niks meer, online store failliet en foetsie) is niet 'netjes', maar ik zie het niet als probleem.

Ik weet dat dat niet voor iedereen zo is, maar het is wel een houding om even over na te denken of je het echt een probleem vind of iets opeens 'kwijt' kan zijn. Je raakt wel vaker dingen kwijt lijkt me :).

Door Tweakers user Kapotlood, woensdag 27 augustus 2014 15:05

Ik ben zelf gestopt met het aanschaffen van digitale versies m.u.v. de hele kleine games die niet/nauwelijks als fysieke variant te koop zijn.

Ik heb dezelfde ervaring als de meeste anderen hier dat je bijna altijd een fysieke versie goedkoper kan vinden. Ik snap er werkelijk helemaal niets van dat Sony er niet voor zorgt cq. voor kán zorgen dat dit opgelost wordt. Een winkelier verkoopt het fysieke spel ook niet onder de kostprijs, en dan zitten daar inderdaad nog de nodige drukwerk/transportkosten e.d. bij… iets wat bij een digitale game veel minder 't geval is (op data-opslag na).

Ik had toen ik de PS4 nét had één keer m'n vingers gebrand door BF4 voor 69,- als digitale kopie te kopen via de PS-store, en kwam er later achter dat deze voor ±60,- te vinden was als fysieke kopie via een webwinkel. Dat verschil was me een beetje te gortig verschil.

Door Tweakers user sanderev66, woensdag 27 augustus 2014 21:43

Als Sony (of een andere uitgever) digitale edities veel goedkoper maken wil geen enkele winkel de fysieke versie nog in het assortiment opnemen. Want dan kunnen zij geen winst maken.

Door Tweakers user Collaborator, donderdag 28 augustus 2014 14:42

Ik wil alles fysiek hebben. Als er niets fysieks tegenover mijn geld staat voelt 60+ euro voor een spel helemaal veel te veel geld. Daarnaast is het verzamelen ook een groot deel van de gaming hobby voor mij, dus dan is digitaal eigenlijk direct uitgesloten.

Door Tweakers user Godjira, vrijdag 29 augustus 2014 08:49

Collaborator schreef op donderdag 28 augustus 2014 @ 14:42:
Ik wil alles fysiek hebben. Als er niets fysieks tegenover mijn geld staat voelt 60+ euro voor een spel helemaal veel te veel geld. Daarnaast is het verzamelen ook een groot deel van de gaming hobby voor mij, dus dan is digitaal eigenlijk direct uitgesloten.
Kan ik begrijpen ja, die verzameling van games deed ik ook tot een jaar of 2 terug, toen kocht ik ook vaak Collectors- of Special Editions van games, al was het soms enkel voor de perks/goodies die erbij geleverd werden. Hiermee ben ik gestopt toen ik de duurste editie van Assassin's Creed III kocht, want dat spel vond ik gewoon echt slecht (persoonlijke mening, don't flame! ;) ). Sindsdien ben ik meer van de normale edities gaan kopen, zijn toch een stuk goedkoper en vaak mis je weinig aan het niet hebben van die speciale edities. Al koop ik, al dan niet digitaal, wel een Special Edition van Assassin's Creed Unity, puur voor het feit hierbij twee extra missies zitten die mij zeer aantrekken.

Reageren is niet meer mogelijk